Szováta és Máréfalva is belépett a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesületbe

0

Közel kétmillió eurót fordíthatnak térségfejlesztésre

1,8 millió euró pályázati keretösszeg áll a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesület rendelkezésére, miután nyert a térségfejlesztési stratégiáról szóló pályázata. Az egyesületnél civilszervezetek, vállalkozók, helyi önkormányzatok pályázhatnak a Sóvidék–Hegyalja-térség fejlesztésére – hangzott el a szervezet július 6-i, szerdai közgyűlésén, amelyet Székelyudvarhelyen tartottak. Az egyesület tagjai Székelyföld-léptékben gondolkodnak, és ez irányban sikerült egy fontos lépést tenni azáltal, hogy Máréfalva mellett Szováta is csatlakozott a Sóvidék–Hegyaljához.

Az egyesület nyertes vidékfejlesztési stratégiáját helyi igények alapján állították össze, amely olyan innovatív pályázati lehetőségeket foglal magában, amelyek eltérnek az országos pályázati kiírásoktól. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a LEADER-csoport elnöke jelentős fejleménynek nevezte Szováta önkormányzatának csatlakozását, és elmondta, hogy újabb tanácskozást kezdeményeznek szeptemberre a székelyföldi LEADER-csoportokkal, hogy összehangolják a turisztikai pályázatokat.

– A célunk az, hogy ne csak egy kistérség, hanem egész Székelyföld szintjén egységes foglalási rendszer épüljön ki, közös kártyával. Az is fontos, hogy a térségben a települések közti szolidaritás jegyében történjen a pályáztatás, a részt vevő polgármesterek ezen javaslatát teljes mértékben támogatom – nyilatkozta a megyeelnök.

A fenti célok érdekében az egyesületben tömörülő önkormányzatok legközelebbi tanácsülésein szerre ismertetik a LEADER-csoport tevékenységét, továbbá mozgósítják a helyi turisztikai irodákat.

A helyi akciócsoport tagja Parajd, Korond, Farkaslaka, Fenyéd, Oroszhegy, Zetelaka, Székelyvarság, továbbá a frissen csatlakozott Máréfalva és Szováta. A társulás egyik kiemelt célja a térség turisztikai fejlesztése, a turisztikai szolgáltatások kínálatának bővítése, színvonalának növelése, ami összehangolt munkát igényel. Tevékenységeik között szerepel együttműködési pályázatok lebonyolítása, workshop, kézműves tábor, turisztikai képzés, kiállítások és vásárok szervezése, valamint közös kiadványok szerkesztése.

Csíkszereda, 2016. július 6.