A Leaderek működése a helyi közösséget segíti

0

Székelyföldi Leader egyesületek találkozóját tartották Csíkszeredában 

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa,  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával együttműködve szervezte meg a székelyföldi Leader egyesületek találkozóját október 25-én a csíkszeredai megyeházán. A találkozón az elöljárók mellett Leader egyesületek képviselői is jelen voltak a három székelyföldi megyéből, akik bemutatták tevékenységüket, megfogalmazták javaslataikat, illetve az együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

Hargita Megye Tanácsa képviseletében Becze István megyei tanácsos köszöntötte a jelenlevőket és moderálta a találkozót. Maros megyét Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere, a csíkszeredai főkonzulátust Lázár Zoltán külgazdasági attasé képviselte, illetve jelen volt Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára és munkatársa, Zsán-Klucsó Klaudia, a Miniszterelnökség Agrár és Vidékfejlesztési Államtitkársága Vidékfejlesztési Osztályának osztályvezetője.

– A három székelyföldi megyének van közös múltja, és reméljük lesz közös jövője, kihasználva a vidékfejlesztési lehetőségeket is. Nagy előnyt jelentenek a magyar-magyar kapcsolatok, ennek is köszönhető, hogy országos szinten éllovasok a székelyföldi Leaderek. A vidékfejlesztés nemcsak szakma, hanem hivatás. A cél az élhető települések kialakítása, ezért össze kell hangolni a különböző tevékenységeket – fejtette ki Becze István, aki a Leaderek képviselőit meghívta abba a fórumba, amely a három megye gazdaszervezeteit fogja össze.

Tóth Sándor úgy fogalmazott, hisz a kistérségek népszerűsítésének pozitív hozadékában, hogy ezzel hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez. A Leaderek működése sikertörténet, mondta, és 2020-tól még sikeresebb történeteket lehet kivitelezni, amihez el kell kezdeni nagyobb dimenziókban gondolkodni, fejtette ki Nyárádszereda polgármestere.

Lázár Zoltán az egységes Székelyföldben való gondolkodás és a magas színvonal megteremtésének fontosságáról beszélt, illetve a csíkszeredai főkonzulátus további támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

Harmadik alkalommal szervezték meg a székelyföldi Leader egyesületek találkozóját, elvenítette fel Kis Miklós Zsolt, aki hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy meg kell tervezni a 2020 utáni uniós ciklust. Mint kifejtette, az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít a helyi közösségek életminőségére, így támogatások továbbra is lesznek, ezekre pedig készülni kell. Kitért a hasonló találkozók fontosságára, hiszen, mint mondta, sokat tudnak tanulni egymástól annak érdekében, hogy a helyi közösségeket fejlesszék és a helyi településeket élhetőbbé tegyék.

Zsán-Klucsó Klaudia a magyarországi Leaderek helyzetét mutatta be, mint beszámolt, 42% romániai-magyarországi együttműködés. Ezzel kapcsolatosan a tervezett partnerségekről is beszámolt, mint az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete és a Csík Leader Egyesület közötti együttműködés, amely a helyi termékek nemzetközi népszerűsítésére fekteti a hangsúlyt.

A találkozón bemutatkoztak a jelen levő Hargita, Kovászna és Maros megyei Leaderek.

A Csík Leader Egyesület 67 pályázatot bírált el kedvezően, ezekkel a közszférát, vállalkozásokat, civil szervezetek és egyházakat támogattak, illetve hat pályázat irányult az örökségvédelemre. Egy tervezett projektjük a Malmok útja, amelynek keretében a térségben levő vízimalmok újítanák fel.

A Homoród-Küküllő Leader Egyesület célja az, hogy a mezőgazdaságban ne nyersanyagot, hanem kész terméket állítsanak elő. Szervezetük 15 közigazgatási egységet és nyolcvan települést tömörít. Két sikeres projektjük: az Etéden működő biciklikölcsönző, és a Siménfalva községben zajló lovagoltatás, amely külföldi vendégeket is vonz.

A Sóvidék-Hegyalja Leader Egyesület nyolc községet és egy várost tömörít, a helyi vidékfejlesztési stratégiájukban hét intézkedés szerepel, ezek között a vállalkozások fejlesztése, a hagyományos mesterségek népszerűsítése, turisztikai szolgáltatások és a szociális infrastruktúra fejlesztése.

A G10-Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoport tíz önkormányzat, harminc civil szervezet, két vállalkozó és két magánszemély társulásával jött létre. Jelenleg 19 pályázatuk van, főként az épített örökség és a szociális szolgáltatások terén. Legnépszerűbb projektjük a kisvállalkozások támogatása volt, ahol főként egészségügyi egységek igényeltek támogatást eszközvásárlásra.

– Nagy előny Székelyföldön a helyi akciócsoportok működése. A találkozó jó alkalom volt a közös lehetőségek megfogalmazására és erősítésére, a partnerkapcsolatok kialakítására, illetve a javaslatok megfogalmazására, mint a különböző tevékenységek összehangolása, vagy a fejlesztési alapból a Leaderek támogatásának 5%-ról 10%-ra való emelése – összegezte Becze István.

Csíkszereda, 2018. október 25.